
Advies | Informatie | Zelfzorg
Hoe schaf ik de juiste maat schoeisel aan?

De lengte en de breedte van de schoen is erg belangrijk voor het comfort van de voet, maar hoe bereken je de juiste lengte en breedte maat?
Zo zijn er diverse lengtematen beschikbaar, maar wist u ook dat de breedte van de schoen erg belangrijk is om te meten?
Zo kunt u dat doen:
▪️Meet altijd staand de voeten op. De meting verloopt vanaf de hiel tot aan de langste teen. Hoe doet u dit?
U kunt op het meetlint gaan staan en zo de lengte uitmeten óf u kunt een omlijning maken rondom u voet en vanuit de tekening de lengtemaat opnemen.
▪️Nu volgt de balmeting. De bal van de voet is de plek waar je weer op land tijdens de loopfase, dus het vlak aan de onderkant waar je tenen aan hechten. Ook deze meting wordt weer staand uitgevoerd.
Leg een slappe centimeter horizontaal aan onder de bal van je voet en meet het breedste punt vanuit onder de voet naar de bovenzijde van de voet.
Hieronder vindt u het schema om de juiste lengtemaat met de breedtemaat te matchen.
Maat | Voetbreedte |
---|---|
E | Smalle voet |
G | Gemiddelde voet |
H | Gemiddelde/bredere voet |
K | Bredere voet |
M | Extra brede voet |
*de letters E t/m M geven de balomvang aan in centimeters.
**voorbeeld: Als u lengtemaat 37 heeft en een breedte van 22.75 heeft gemeten, dan heeft u breedtemaat H.
Laat u goed voorlichten in een professionele schoenenzaak. Vraag naar de mogelijkheden bij Voetzorg Achterhoek.

Medische pedicure vergoeding basisverzekering
Een medische pedicure is gericht op voetbehandelingen die medisch noodzakelijk zijn. Dit zijn specialistische behandelingen die zich richten op de behandeling van een voet, om verdere complicaties te voorkomen of te behandelen. Het is dus geen cosmetische behandeling waarbij eelt wordt verwijderd en je een kleur op je nagels krijgt.
Behandeling door de medische pedicure wordt niet door alle zorgverzekeraars vergoed. Vanuit de basisverzekering heb je alleen recht op vergoeding van preventieve voetzorg als je diabetes hebt en voetzorg noodzakelijk is.
Om te bepalen hoe noodzakelijk de voetzorg is, wordt er gewerkt met vier zorgprofielen. In welk profiel je valt, bepaalt je huisarts of een specialist. Ook hebben de zorgprofielen invloed op de vergoeding van de verzekering.
Zorgprofiel 1
Val je in zorgprofiel 1, dan wordt je doorverwezen naar de podotherapeut voor een jaarlijks voetonderzoek. Vanuit de basisverzekering wordt dit onderzoek vergoed. Afhankelijk van dit onderzoek kun je worden doorverwezen door de podotherapeut naar een medische pedicure.
Meestal moet je de kosten hiervoor zelf betalen. Het wordt met dit zorgprofiel niet vergoed door de basisverzekering. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze behandeling van een medische pedicure wel.
Zorgprofiel 2, 3 en 4
Val je in een van deze zorgprofielen? Ook dan word je verwezen naar een podotherapeut. In dit geval wordt een individueel behandelplan opgesteld. Hier kan behandeling door een medische pedicure onderdeel van zijn.
Medisch noodzakelijke voetzorg met een van deze profielen wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Controleer wel altijd goed of de podotherapeut en medische pedicure de juiste contractering hebben voor jouw zorgverzekering.
Preventieve voetzorg
Heb je een verhoogd risico op voetulcera door een medische aandoening? Of is dit risico ontstaan door een medische behandeling? Dan heb je sinds 1 januari 2023 recht op een vergoeding voor preventieve voetzorg. Je hebt bijvoorbeeld een verhoogd risico op voetulcera als:
- je een kwetsbare huid hebt.
- je vehoogde druk op je huid hebt.
- je voeten een verminderde doorbloeding of drukgevoeligheid hebben.
- je voet, of een deel van je voet, geamputeerd is.
- er sprake is van nierfalen of je zit in het eindstadium van nierdialyse.
Voor overige klachten die niet aan diabetes gerelateerd zijn, bestaan aanvullende verzekeringen.
Vergoeding aanvullende verzekering
Mensen die last hebben van voetklachten door reuma, een dwarslaesie of andere medische oorzaak kunnen hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.
Ook als je in zorgprofiel 1 valt of een medische voet hebt door bijvoorbeeld MS of Parkinson kun je je aanvullend verzekeren voor voetzorg.
Veel zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering aan die dekking biedt voor medische pedicure. Wat precies onder de dekking valt verschilt per verzekeraar. Sommige zorgverzekeraars vergoeden bijvoorbeeld 100 procent van de kosten, terwijl je bij anderen wel een deel zelf moet betalen. De zorgverzekeraar vergoedt dan bijvoorbeeld 75 procent van de zorgkosten, met een maximum aantal behandelingen.
Voor de vergoeding van zowel de medisch pedicure als de podotherapeut heb je een verklaring nodig van je huisarts of medisch specialist. Ook belangrijk om te checken is of de vergoeding van de pedicure en de podotherapeut uit hetzelfde 'budget' komen, of uit verschillende. Dit verschilt per zorgverzekeraar.
Let op: In veel gevallen heb je pas recht op vergoeding als de pedicure waar je heen gaat gecontracteerd is door je zorgverzekeraar. Controleer dit dus altijd van te voren.
Bron: www.independer.nl
VOETZORG ACHTERHOEK WERKT NAUW SAMEN MET PODOTHERAPIE HERMANNS!
