Advies | Informatie | Zelfzorg

Kwaliteit en hygiëne bij Voetzorg Achterhoek

Voetzorg Achterhoek voldoet aan alle kwaliteits- en hygiëne eisen die opgesteld zijn door ProVoet. De landelijke brancheorganisatie waarbij ik ben aangesloten.

Zo bent u er dan ook van op de hoogte dat ik als pedicure beschik over een erkend diploma.

Voetzorg Achterhoek draagt de zorg voor de algemene gezondheid van uw voeten.

 

 

De diabetische voet

Mensen bij wie diabetes is vastgesteld dienen voorzichtig om te gaan met de (risico) voet. Zo is het mogelijk dat er complicaties aanwezig kunnen zijn op het krijgen van een ulcera (wond) waarbij slechte genezing plaatsvindt. In het allerergste geval kan een niet genezende wond tot een amputatie van één of meerdere tenen of voet plaatsvinden.

Bij mensen met diabetes kunnen door de hoge bloedsuikers uw bloedvaten en zenuwen beschadigen, wat kan leiden tot bijvoorbeeld slechtziendheid, gevoelloosheid, een ander gevoel hebben in de voet en een slechte doorbloeding (wat het helen van wonden absoluut niet bevorderd. Het is dan ook noodzakelijk ieder jaar uw voeten opnieuw te laten beoordelen door uw POH/podotherapeut. 

De medische benaming voor beschadigde zenuwen heet neuropathie. 

 

Symptomen van diabetes

▪️veel plassen

▪️droge mond

▪️veel drinken

▪️wazig zien

▪️vermagering

▪️moeheid

▪️soms huiduitslag, jeuk en slecht genezende wondjes

▪️gevoel in de voeten is veranderd

▪️minder goed  zien

 

Waaruit bestaat het behandelplan bij de diabetesverpleegkundige/podotherapeut?

▪️uitgebreid onderzoek en diagnostiek

▪️tussentijdse controles

▪️schoen/sok/ en voetverzoegingsadviezen

▪️algemene voorlichting en educatie

▪️medisch noodzakelijke voetbehandeling door de medisch pedicure en in specifieke gevallen door de (diabetes) podotherapeut 

▪️eventueel aanvullende therapieën. Te denken aan (steun)zolen of ortheses.

Wanneer de voetproblemen in kaart zijn gebracht, kan het zorgprofiel worden bepaald. 

 

Wat kunt u zelf doen?

▪️controleer dagelijks uw voeten op veranderingen, op wondjes en/of beschadigingen. Kunt u niet goed bij de onderkant van uw voet, koop dan een voetspiegel om de controle uit te voeren.

 

▪️indoen u zelf uw nagels knipt, let er dan op dat deze recht worden afgeknipt en er geen hoekjes worden afgeknipt i.v m. het ingroeien van de nagel in de nagelwal. 

▪️beweeg iedere dag, dit bevordert de bloedsomloop in de voeten, maar loop niet te lang en teveel achter elkaar, omdat dit de kans op blaren, beschadigen en wondjes kan vergoten aan de huid.

▪️het is van belang dat als u een likdoorn opmerkt, niet zelf gaat plukken om deze weg te krijgen, maar maak een afspraak met uw pedicure.

▪️voorkom een droge huid en smeer dagelijks in met een voetcréme. Het liefst één die de werkzame stof ureum bevat. Dit mag maximaal 10% zijn voor een diabetische voet. Deze crème zorgt ervoor dat de huid in al z'n volledigheid wordt gevoed door de juiste crème.

▪️voorkom verbranding aan de huid bij een (te) warm bad. Ook dit brengt de nodige complicaties met zich mee.

▪️was uw voeten dagelijks met lauwwarm water en zónder zeep. Het is ook noodzakelijk de huid goed af te drogen, ook tussen de tenen!

▪️gebruik in bed geen electrische deken of kruik, omdat bij mensen met diabetes vaak gevoelloosheid is opgetreden. Beter is het om wollen sokken aan te trekken.

▪️loop het liefst niet op blote voeten, dit i.v.m. beschadiging van de huid.

▪️draag goed passende schoenen, het liefst van leer.

▪️draag het liefst diabetische sokken die geen rand achterlaten boven de enkel op de huid i.v.m. een juiste doorbloeding. Deze sokken zijn vaak te koop bij een medische gezondheidswinkel.

 

Vergoeding

Het pakket aan ondersteuning , zorg en behandeling (medisch noodzakelijke voetzorg) voor mensen met diabetes wordt vergoed vanuit de basisverzekering als:

▪️er een risico (Sims 1 of hoger) aanwezig is op het krijgen van wonden, te denken aan overmatig eelt en/drukplekken

▪️er een zorgprofiel is vastgesteld door de (diabetes)podotherapeut 

▪️er een persoonlijk behandelplan is opgesteld

Het eigen risico is niet van toepassing op deze voetzorg.

 

Voor vragen/advies kunt u contact opnemen met uw POH, podotherapeut of uw medisch pedicure.

 

 

 

De reumatische voet

Reumatische patiënten ervaren vaak pijn door ontstekingen in de gewrichten. Zo ook in de voeten. Sleumbeursontstekingen komen ook veelal voor bij mensen die vallen onder deze doelgroep.

De nagels zijn hierbij dan ook vaak aangedaan. Ze kunnen veelal brokkelig zijn, verkleuringen treden op. Ook kunnen de nagels dunner worden en gaan splijten.

Het kan zijn dat er standsveranderingen van de voet optreden. Dit komt veelal door pijn, stijfheid en vergroeiingen van diverse gewrichten. Hierbij kunnen heup-knie-rug en voetklachten ontstaan. 

Een reumapatiënt heeft een vaak wat atrofische huid. Dit wil zeggen dat de huid dunner wordt, zo ook onder de voet. Het vetkussen onder de voorvoet gaat door het dunner worden verschuiven. Deze situatie is erg pijnlijk, omdat men dan veelal druk ervaart op de plek waar het vetkussen zat om de botten en spieren te beschermen. Bij de podo kunt u terecht voor advies en op maat gemaakte zolen. 

Het is goed om te weten dat deze doelgroep veelal last heeft van likdoorns en ongewenst eelt.

 

Deze adviezen kunt u opvolgen 

▪️het is belangrijkom de voeten dagelijks te wassen zonder zeep en daarna de huid (ook tussen de huid) goed af te drogen 

▪️dagelijks de voeten controleren op wondjes, beschadigingen en tijdig inspelen op huid-en nagel problemen. Ga bij twijfel langs de medisch pedicure voor extra advies of een behandeling.

▪️u zou een aantal voetoefeningen kunnen doen per dag om de gewrichten soepel te maken en te behouden. Ga eens naar de fysiotherapeut/podotherapeut om oefeningen op te vragen. 

▪️draag sokken zonder naadjes om zo wondjes of beschadigen aan de voet te voorkomen.

▪️draag goed passende schoenen die comfortabel zitten.

▪️knip de teennagels recht en knip geen hoekjes weg om zo ingroei te voorkomen.

Voor vragen/advies kunt u contact met mij opnemen.

 

 

Eeltvorming (callus) Likdoorn (clavus) en Kloven (ragaden)

Het ontstaan van eelt

 

De oorzaak van eeltvorming ontstaat door druk en wrijving. Dit kan zijn door een verkeerde schoenmaat (te, groot, te klein, te smal)

Eelt kan ook ontstaan door veelvuldig sporten of lopen, waardoor de zool of bal van de voet flink wordt belast en voor irrittie kan gaan zorgen tijdens de afwikkeling.

Een erg vervelende bijkomstigheid kan dan een likdoorn opleveren. Een likdoorn is niets anders dan naar binnen gegroeid eelt. Die kan een wondje maken in je huid en kunnen voor infecties zorgen. Vandaar dat het van belang is om een likdoorn z.s.m. te laten verwijderen door de pedicure. Ga er beslist niet zelf mee aan de slag, om zo ook weer infecties te creeeren.

 

Wat kan de pedicure voor u betekenen?

 

Eerst zal ik het eelt voor gaan weken, zodat deze zachter wordt om het makkelijker te kunnen verwijderen.

Indien het eelt te dik is, dan wordt ervoor gekozen om het meeste eelt weg te halen met een mesje. Dit wordt daarna weer mooi glad gefreesd met behulp van de pedicuremotor.

 

Zelfzorg advies eelt

 

Het is van belang dat u tijdens het douchen de voeten niet reinigt met een geparfumeerde douchegel of zeep. Dit droogt de huid uit en kan zorgen voor meer eeltvorming.

Gebruik een hydraterende creme of balsem voor uw voeten, om zo de huid zacht te houden. Deze creme of balsem kunt u het best in de ochtend en in de avond lichtjes aanbrengen. Om een soort pakking te creeeren kunt u het best de sok direct er na weer aan doen.

Indien u heel veel eelt heeft, vraag dan bij Voetzorg Achterhoek om een creme met 10% ureum. Deze creme houdt vocht vast in de huid, zodat deze minder snel zal uitdrogen. Hiermee voorkomt u ook kloven in de huid.

Een afspraak om de 6 weken zou erg geschikt zijn voor het verwijderen van (overtollig) eelt.

 

 

Ingroeiende nagel (pseudo unguis incarnatus)

Oei, een pijnlijk stuk nagel die in de nagelwal drukt.....

Een ingroeiende nagel kan onstaan door meerdere factoren:

▪️Druk van bovenaf (te schuine of te krappe teenbox) De nagel wordt voortdurend tijdens het lopen in de nagelwal gedrukt.

▪️ De nagel wordt te ver en te diep weggeknipt. Indien men dit herhaaldelijk doet, kan de nagel niet meer op eigen kracht op de juiste manier groeien. Zorg er altijd voor dat de nagel recht wordt afgeknipt.

Wat te doen?

▪️Bij pijn direct de pedicure op de hoogte stellen en een afspraak maken

▪️De nagelwal dagelijks met lauw warm stromend water spoelen, zodat het vuil weg kan

▪️De nagel(wal) insmeren met olie

▪️Indien de huid intact is smeren met medicinale honingzalf 

 

Schimmelnagel(s) (onychomycose)

Het ontstaan van een schimmelnagel

 

Een schimmelnagel ontstaat wanneer de schimmel zich onder de nagel gaat vestigen.

Als de nagel constant in aanraking komt met vocht, dus warme plekken, waarin zij zich op hun opperbest voelen, is de kans op schimmel al aanzienlijk vergroot.

Het lopen op blote voeten zoals bijvoorbeeld bij zwembaden, sauna'sportschool of douche maakt dt de schimmel zich sneller zou kunnen gaan nestelen als de nagel toch als niet in zijn beste conditie is. Hierbij kunt u ook denken aan een brokkelende nagel of wondjes.

 

Wat kan de pedicure voor u betekenen?

 

De pedicure kan u helpen bij het geleidlijk laten verdwijnen van u schimmelnagel(s). De volgende stappen worden ingezet:


  1. Desinfectie van de voet en nagels
  2. Verdunnen van de nagelplaat
  3. Schoonmaken van de nagelwallen
  4. De schimmelnagel druppelen met mycose tinctuur
  5. Om de zes weken de behandeling bij de pedicure herhalen voor een optimaal resultaat

De schimmel kan (bij goed gebruik en advies!) binnen 9-12 maanden verminderd of geheel weg zijn.

 

Zelfzorg advies schimmelnagel

 

U kunt zelf ook iets betekenen voor uw voeten. Denk hierbij aan de volgende zelf thuiszorg stappen:

  1. Dagelijks wisselen van schone sokken
  2. Gebruik van schoen- en sokspray antifungide werking (ook om nare geurtjes te voorkomen)
  3. Was de voeten met een PH neutrale zeep of emulsie, nooit teveel met geparfumeerde ingredienten, dit droogt de huid alleen maar uit
  4. Droog na het wassen van de voeten goed tussen de tenen
  5. Draagt het liefst katoenen of bamboesokken. Deze kunnen ademen

 

Wintertenen (perniones)

Wintertenen komen voort uit langdurige blootstelling aan kou en vindt meestal plaats in een kouder seizoen.

De kleine bloedvaatjes in de tenen/voeten trekken samen (vasoconstrictie).

Er wordt vaak opgemerkt dat de tenen branderig aanvoelen, jeuken en soms is de huid rondom de nagels rood en opgezwollen.

Ook kunnen blaasjes zich voordoen. Krab deze plekken niet kapot! Omdat de huid hierdoor nóg meer beschadigd raakt.

 

Wat te doen bij/tegen wintertenen?

▪️Draag warme thermosokken

▪️Zorg voor warme waterdichte schoenen

▪️Het gebruik van Bunio crème is aan te raden. Deze crème zorgt ervoor dat de werkzame stoffen zorgen voor een versnelde doorbloeding wat relateert in een snellere genezing.

▪️Pak de tenen goed in met zuivere wandelwol om te zorgen dat de huid niet te snel afkoelt.

 

Hoe schaf ik de juiste maat schoeisel aan?

De lengte en de breedte van de schoen is erg belangrijk voor het comfort van de voet, maar hoe bereken je de juiste lengte en breedte maat?

Zo zijn er diverse lengtematen beschikbaar, maar wist u ook dat de breedte van de schoen erg belangrijk is om te meten?

Zo kunt u dat doen:

▪️Meet altijd staand de voeten op. De meting verloopt vanaf de hiel tot aan de langste teen. Hoe doet u dit?

U kunt op het meetlint gaan staan en zo de lengte uitmeten óf u kunt een omlijning maken rondom u voet en vanuit de tekening de lengtemaat opnemen.

▪️Nu volgt de balmeting. De bal van de voet is de plek waar je weer op land tijdens de loopfase, dus het vlak aan de onderkant waar je tenen aan hechten. Ook deze meting wordt weer staand uitgevoerd. 

Leg een slappe centimeter horizontaal aan onder de bal van je voet en meet het breedste punt vanuit onder de voet naar de bovenzijde van de voet.

Hieronder vindt u het schema om de juiste lengtemaat met de breedtemaat te matchen.


Maat Voetbreedte
E Smalle voet
G Gemiddelde voet
H Gemiddelde/bredere voet
K Bredere voet
M Extra brede voet

*de letters E t/m M geven de balomvang aan in centimeters.

**voorbeeld: Als u lengtemaat 37 heeft en een breedte van 22.75 heeft gemeten, dan heeft u breedtemaat H.

Laat u goed voorlichten in een professionele schoenenzaak. Vraag naar de mogelijkheden bij Voetzorg Achterhoek.

Medische pedicure vergoeding basisverzekering

Een medische pedicure is gericht op voetbehandelingen die medisch noodzakelijk zijn. Dit zijn specialistische behandelingen die zich richten op de behandeling van een voet, om verdere complicaties te voorkomen of te behandelen. Het is dus geen cosmetische behandeling waarbij eelt wordt verwijderd en je een kleur op je nagels krijgt.

 

Behandeling door de medische pedicure wordt niet door alle zorgverzekeraars vergoed. Vanuit de basisverzekering heb je alleen recht op vergoeding van preventieve voetzorg als je diabetes hebt en voetzorg noodzakelijk is.

 

Om te bepalen hoe noodzakelijk de voetzorg is, wordt er gewerkt met vier zorgprofielen. In welk profiel je valt, bepaalt je huisarts of een specialist. Ook hebben de zorgprofielen invloed op de vergoeding van de verzekering.

Zorgprofiel 1

Val je in zorgprofiel 1, dan wordt je doorverwezen naar de podotherapeut voor een jaarlijks voetonderzoek. Vanuit de basisverzekering wordt dit onderzoek vergoed. Afhankelijk van dit onderzoek kun je worden doorverwezen door de podotherapeut naar een medische pedicure.

 

Meestal moet je de kosten hiervoor zelf betalen. Het wordt met dit zorgprofiel niet vergoed door de basisverzekering. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze behandeling van een medische pedicure wel.

Zorgprofiel 2, 3 en 4

Val je in een van deze zorgprofielen? Ook dan word je verwezen naar een podotherapeut. In dit geval wordt een individueel behandelplan opgesteld. Hier kan behandeling door een medische pedicure onderdeel van zijn.

 

Medisch noodzakelijke voetzorg met een van deze profielen wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Controleer wel altijd goed of de podotherapeut en medische pedicure de juiste contractering hebben voor jouw zorgverzekering.

 

Preventieve voetzorg

Heb je een verhoogd risico op voetulcera door een medische aandoening? Of is dit risico ontstaan door een medische behandeling? Dan heb je sinds 1 januari 2023 recht op een vergoeding voor preventieve voetzorg. Je hebt bijvoorbeeld een verhoogd risico op voetulcera als:

  • je een kwetsbare huid hebt.
  • je vehoogde druk op je huid hebt.
  • je voeten een verminderde doorbloeding of drukgevoeligheid hebben.
  • je voet, of een deel van je voet, geamputeerd is.
  • er sprake is van nierfalen of je zit in het eindstadium van nierdialyse.

 

Voor overige klachten die niet aan diabetes gerelateerd zijn, bestaan aanvullende verzekeringen.

 

Vergoeding aanvullende verzekering

Mensen die last hebben van voetklachten door reuma, een dwarslaesie of andere medische oorzaak kunnen hier een aanvullende verzekering voor afsluiten.

 

Ook als je in zorgprofiel 1 valt of een medische voet hebt door bijvoorbeeld MS of Parkinson kun je je aanvullend verzekeren voor voetzorg.

 

Veel zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering aan die dekking biedt voor medische pedicure. Wat precies onder de dekking valt verschilt per verzekeraar. Sommige zorgverzekeraars vergoeden bijvoorbeeld 100 procent van de kosten, terwijl je bij anderen wel een deel zelf moet betalen. De zorgverzekeraar vergoedt dan bijvoorbeeld 75 procent van de zorgkosten, met een maximum aantal behandelingen.

 

Voor de vergoeding van zowel de medisch pedicure als de podotherapeut heb je een verklaring nodig van je huisarts of medisch specialist. Ook belangrijk om te checken is of de vergoeding van de pedicure en de podotherapeut uit hetzelfde 'budget' komen, of uit verschillende. Dit verschilt per zorgverzekeraar.

 

Let op: In veel gevallen heb je pas recht op vergoeding als de pedicure waar je heen gaat gecontracteerd is door je zorgverzekeraar. Controleer dit dus altijd van te voren.

 

Bron: www.independer.nl

 

VOETZORG ACHTERHOEK WERKT NAUW SAMEN MET PODOTHERAPIE HERMANNS!